неделя, 10 ноември 2013 г.

Кекс "Сникърс"

От няколко седмици се каня да споделя тази рецепта с вас, но все не оставаше време. Днес, в края на неделния ден, всеки заслужава да се поглези с нещо сладичко. Ако обичате фъстъци и карамел, ви приканвам да се възползвате от това  предложение.
Макар и зверски вкусен, този кекс се приготвя много бързо и лесно. И също толкова бързо изчезва...


Необходими продукти за кексовото тесто:

1. ч .ч. захар (250мл.)
1. ч. ч. брашно
3 яйца
1/2 ч. ч. фъстъчено масло
1/2 ч. .ч олио
1 ванилия
1ч. л. бакпулвер
   

За заливката: 

50гр. прясно изпечени фъстъци
60гр. стопен шоколад, смесен с 1 с.л. олио


Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер захарта и яйцата на пяна. Добавяме растителните масла и пресятото с бакпулвера брашно. Накрая слагаме ванилията. Изсипваме тестото в леко намазана с масло силиконова форма  или в откопчаваща се форма с намаслени стени и покрита с хартия за печене с размер 22 - 23см. Удачен вариант е и квадратна форма с размери 20/20см. Изпичаме кекса в предварително загрята фурна с обдухване на 175-180 градуса за 30-35 мин.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади около10 минути, след което прехвърляме кекса в подходяща чиния до пълното му охлаждане.



С помощта на лъжица нанасяме върху кекса охладения карамелов сос, поръсваме с фъстъците и разпръскваме върху тях стопения шоколад (пак с лъжица).




Този кекс е чудесен с чаша кафе или .... уиски:)

Моите забележки: 
Консистенцията на кекса може да се повлияе от вида на фъстъченото масло, което използвате. Когато използвам био фъстъчено масло, сладкишът става по-тежък и влажен. Най-добри резутати постигам с фъстъченото масло на "Пами".

събота, 28 септември 2013 г.

Пълнена тиква със сушени плодове и локум

Есен е! Топла, слънчева, леко ветровита, щедра, натежала, изобилна, сладка....
Любимият ми сезон! В него се чувствам толкова уютно, завладяна от някаква безгрижна детска радост!
Не искам да оставя точно септември без една традиционна вкусна есенна рецепта, която, сигурна съм, е любима в много български домове.




Необходими продукти:

1 средна, по-скоро малка тиква ( може и цигулка, както в този случай)
1 с.л. мед
5-6 сушени смокини
5-6 сушени сливи
2-3 ябълки, обелени и нарязани на парчета
1 круша
1-2 шепи бяло десертно грозде или стафиди
1 кутия локум, нарязан на малки парченца
3 с.л. ароматен коняк или десертно вино (Марсала, Порто)
2-3 с.л. овесени ядки за плътност на пълнежа
щипка канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил

Силно препоръчвам тиквата да се напълни само със сезонни плодове, които могат да бъдат както сушени, така и пресни - ароматът е наситен, а вкусът - неповторим.




Отрязваме капаче с дръжка. Почистваме тиквата от семенната част с лъжица и я намазваме с 1-2 с. л. мед. Смесваме добре плодовете - пресни и сушени, заливаме с алкохола и поръсваме с подправките. Разбъркваме добре и оставяме 10 мин. за да се овкусят. Поставяме тиквата в тавичка с малко вода, напълваме я с плодовата смес и печем около 2-2.30 ч. на 180 градуса до омекване. Поднасяме студена на следващия ден или вечерта, ако сте успели да я опечете сутринта. Може да поръсите със запечени ядки - орехови, бадемови, лешникови!


Добър апетит и нека ви е сладка есента!

събота, 13 април 2013 г.

Шоколадов пудинг с фъстъчено масло и карамел

Продължавам с рецептите от типа - бързо, лесно, вкусно. Този пудинг се приготвя бързо, но трябва да имате търпение докато стегне в хладилника поне 4 часа. Затова го направете  преди обяд, ако ще го поднасяте вечерта,  или от вечерта, за да е готов на следващия ден.
Уверявам ви, че търпението си струва - ще видите блаженство по лицата на любимите хора.
Комбинацията от шоколад и фъстъчено масло в съчетание с карамел е наистина неустоима!


Необходими продукти за 6 порции:

1 ч.ч. течна сладкарска сметана
1/2  ч.ч. фъстъчено масло на стайна температура
100 гр. черен шоколад
2 ч ч. прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. течна ванилия
15 гр. желатин

Начин на приготвяне:

Накиснете желатина в 50мл. вода и оставете за около 10 мин. После го втечнете на водна баня.
В тенджерка с дебело дъно сипете сметаната и загрейте до кипване. Отдръпнете от огъня и прибавете фъстъченото масло. Разбъркайте добре и прибавете шоколада, начупен на парченца. Сложете тенджерката в съд с вода и продължете да разбърквате на водна баня до пълното разтваряне на шоколада.
В отделен съд сложете млякото със захарта да до кипване. Отдръпнете от котлона, добавете ванилията и с постоянно разбъркване прибавете прецедения желатин. Разбъркайте добре и изсипете отново с разбъркване в шоколадовата смес.
Разсипете охладения шоколадов крем в леко намазани с масло купички и оставете в хладилника поне за 4 часа.
 Преди сервиране пригответе

карамеловия сос 

по този начин:

В по-дълбок съд изсипете 1 пълна к.ч. захар и 2 с.л. вода . Загрявайте докато водата изври и захарта започне да променя цвета си. Бъркайте с тел до получаването на   хубав тъмен златист цвят. Отдръпнете от котлона и прибавете 100 гр. масло. Разбъркайте добре. После постепенно, на части, прибавете около 100 мл. готварска сметана като продължите да бъркате с телта . Трябва да получите средно гъст сос, който след изстиване ще се сгъсти още. В момента, в който сметаната кипне, отстранете от котлона и охладете.
След пълното желиране с помощта на топъл нож минете по крайчето на чашките и обърнете крема в чинийки.
Поднесете пудинга с ягоди, малини и сос.
Ако не сте любители на прекалено сладките удоволствия - пропуснете карамеловия сос.
Сосът може да съхранявате в бурканче в хладилник около 1 седмица и да го употребявате по предназначение за заливане на сладкиши, плодове или кремове.


Добър апетит!
Източник

сряда, 3 април 2013 г.

Ябълков сладкиш със сушени сливи

 Винаги съм харесвала простите и семпли рецепти. Днес ще споделя една такава с вас.
Тестото е доста популярно. Аз за пръв път го видях при studi .
 Плодовете могат да бъдат според вашите предпочитания и вкус, но за мен една от най-ароматните и приятни комбинации в този сладкиш е тази между ябълки, сушени сливи и канела. Чудесен и много лесен сладкиш!



вторник, 26 март 2013 г.

Гъбена каша с лапад и пресен лук

 На прага на пролетта сме - с надежда за по-топло време, повече слънце и усмивки, повече радост и добро настроение, с несигурни, но покълнващи надежди за по-добър живот и по-сигурни времена. И извън нотката тъга - сянка на отиващата си зима, вярвам, че малките семенца на надеждата ще покълнат.
 Обичам пролетта, с всичко което носи - от неочакваните обрати в прогнозата, до аромата на зюмбюл и закачливите усмивки на кокичетата и минзухарите, от несигурната резеда на мързеливо събуждащите се от сивотата широколистни гори до пищните зелени платна на поникналите есенници, които милват окото.
От кухненския ми прозорец виждам всяка година едно кайсиево дръвче как се събужда, не, как буквално избухва в нежен цвят от жажда за живот всяка пролет. И тази година така - покри се с цвят само за три дни. Какво пиршество за уморените ми от зимата очи!
Обичам пролетта...
Обичам и на трапезата ми да има по всичко от все още оскъдните и дарове - коприва, спанак, пресен лук, лапад. Тези листни зеленчуци са богати на жива енергия, от която изтощените ни зимни тела (и мисли) имат огромна потребност. Убедена съм, че най-полезна за нас е сезонната храна и затова не пропускам възможност да я предложа на моето семейство.
Днес ще предложа и на вас една такава вкусна пролетна рецепта.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...