Отдавна имам желанието да направя известните питки Претцел. Технологията в началото ми се струваше малко сложна и това бе причината да отлагам във времето. Не е било необходимо! Реших да направя хлебчетата с любимото ми тесто с бира. Тези от вас, които посещават блога ми от време на време, знаят, че предпочитам това тесто. Говоря за питките с бирено тесто с пълнеж и усуканите кашкавалки. Мисля, че не е случаен фактът, че усуканите кашкавалки са най-популярната публикация в блога.
Та днес ви предлагам още една (всъщност даже са две) възможност за работа с това тесто с чудесен резултат.
Ще започна с няколко уточнения. В началото се придържах стриктно към рецептата за бирено тесто на Ердинч от форума на бг. мама. Постепено я пригодих към нашия вкус, защото добавката на посоченото количество мед прави тестото леко сладко (особено ако не се използва по-горчива бира). Аз замених меда с една пълна супена лъжица кафява захар демерара. Така вкусът ми се струва по-балансиран, а и втасването на тестото е по-бързо. Предпочитам да използвам по-лека бира от типа на "Астика" и "Ариана".
Необходими продукти:
За тестото:
Аз замесвам всичко в машината за хляб, но всичко това може да се направи и на ръка по познатия начин до получаване на мека топка нелепнещо тесто. Оставяме тестото да втаса за около 30-40 минути в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Изваждаме върху леко набрашнен плот или върху силиконово килимче с намаслени ръце. Разделяме тестото на две топки, които оформяме като дебели фитили и всеки фитил нарязваме на парчета по 60-65гр. (добре е да се използва домакинска везна - така питките ще станат еднакви). Оформяме парченцата на топчета и подреждаме в две тави върху хартия за печене. Оставяме ги да втасат около 20 минути във фурната на 40 градуса.
В подходяща тенджера кипваме 4ч.ч. вода, отдръпваме от огъня (за да не изкипи) и добавяме содата. Връщаме на котлона и с помощта на решетъчна лъжица пускаме всяко топче във врящата вода за около 20-30 секунди. Изваждаме ги върху домакинска хартия и след оцеждането им подреждаме топчетата отново върху хартията за печене във вече приготвените тави.
Намазваме отцедените питки с жълтък, посоляваме с морска сол и правим по два разреза върху всяка с остър нож.
Печем на 190-200 градуса около 20-25 минути. Изваждаме ги и покриваме с чиста кърпа. Хапваме си ги още топлички, мекички и вкусни.
От същото тесто можете да изпечете и две хлебчета по 400гр. всяко. За целта разделете тестото на две и оваляйте всяка част обилно в брашно, като и придадете леко овална форма. Прехвърлете ги в тавичка върху хартия за печене. Направете няколко разреза и оставете да втасат на топло около 20-30 минути (във фурната на 40 градуса е добър вариант).
Изпечете на 180 градуса до готовност и покрийте с чиста кърпа до омекване.
Добър апетит!
Та днес ви предлагам още една (всъщност даже са две) възможност за работа с това тесто с чудесен резултат.
Ще започна с няколко уточнения. В началото се придържах стриктно към рецептата за бирено тесто на Ердинч от форума на бг. мама. Постепено я пригодих към нашия вкус, защото добавката на посоченото количество мед прави тестото леко сладко (особено ако не се използва по-горчива бира). Аз замених меда с една пълна супена лъжица кафява захар демерара. Така вкусът ми се струва по-балансиран, а и втасването на тестото е по-бързо. Предпочитам да използвам по-лека бира от типа на "Астика" и "Ариана".
Необходими продукти:
500 г брашно,
300 мл. бира - най-добре леко изветряла,
1 пълна с връх с.л. кафява захар демерара,
2 с.л. зехтин или олио
1 1/2 ч.л. сол,
1 3/4 ч. л. суха мая
4 пълни чаени чаши вода, 1/4 ч.ч. сода за хляб
1 жълтък за намазване, морска сол за поръска
Аз замесвам всичко в машината за хляб, но всичко това може да се направи и на ръка по познатия начин до получаване на мека топка нелепнещо тесто. Оставяме тестото да втаса за около 30-40 минути в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Изваждаме върху леко набрашнен плот или върху силиконово килимче с намаслени ръце. Разделяме тестото на две топки, които оформяме като дебели фитили и всеки фитил нарязваме на парчета по 60-65гр. (добре е да се използва домакинска везна - така питките ще станат еднакви). Оформяме парченцата на топчета и подреждаме в две тави върху хартия за печене. Оставяме ги да втасат около 20 минути във фурната на 40 градуса.
В подходяща тенджера кипваме 4ч.ч. вода, отдръпваме от огъня (за да не изкипи) и добавяме содата. Връщаме на котлона и с помощта на решетъчна лъжица пускаме всяко топче във врящата вода за около 20-30 секунди. Изваждаме ги върху домакинска хартия и след оцеждането им подреждаме топчетата отново върху хартията за печене във вече приготвените тави.
Намазваме отцедените питки с жълтък, посоляваме с морска сол и правим по два разреза върху всяка с остър нож.
Печем на 190-200 градуса около 20-25 минути. Изваждаме ги и покриваме с чиста кърпа. Хапваме си ги още топлички, мекички и вкусни.
От същото тесто можете да изпечете и две хлебчета по 400гр. всяко. За целта разделете тестото на две и оваляйте всяка част обилно в брашно, като и придадете леко овална форма. Прехвърлете ги в тавичка върху хартия за печене. Направете няколко разреза и оставете да втасат на топло около 20-30 минути (във фурната на 40 градуса е добър вариант).
Изпечете на 180 градуса до готовност и покрийте с чиста кърпа до омекване.
Добър апетит!