Днес, оказва се, е ден, белязан с много празници.
По християнския календар днес е денят на пролетното равноденствие.
Днес ще бъде и първото за тази година слънчево затъмнение.
Не знаех, че човечеството имало и ден на щастието, но е факт - днес бил. (Ние като нация обаче нямаме право да го празнуваме, защото статистически сме били сред най-нещастните. Тюх!)
Оказа се, че днес бил и международния ден на франкофоните. При Мира пък прочетох, че днес бил и международния ден на макарона - е, има логика, нали такова - и на франкофоните...
Та в този ред на празници се подреждам на опашката със собствен личен такъв - годишнина на ей този блог. Четвърта! (Едно такова щастливо ми е, да ме извини статистиката!)
Отбелязвам го като поднасям благодарност на всички вас, които се отбивате тук и давате смисъл на това, което правя!
И с една сладка рецепта, дълго чакана от някои от вас :)
Необходими продукти:
За шоколадовото тесто:
200г брашно
1/2 ч.л. хлябна сода
50 г какао
125 г меко масло
100г бяла захар
100г кафява захар
50 г фъстъчено масло
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
За плънката:
80г пудра захар
120г фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Подгответе си две тави и ги застелете с хартия за печене. Включете фурната и я загрейте на 180 градуса.
Пресейте брашното, какаото, содата и захарта. В друг съд разбийте маслото, захарта и фъстъченото масло.
Добавете към маслената смес яйцето и ванилията и разбъркайте добре до хомогенна смес. Започнете да добавяте на части сухата част от брашното и какаото към маслената като разбърквате внимателно до пълното и усвояване. Трябва да получите меко тесто.
Разделете полученото тесто на 32 топчета.
Фъстъченият пълнеж също оформете на 32 топчета .
Поставете шоколадова топка в дланта си , приплескайте я леко с пръсти и в средата поставете едно фъстъчено топче. Загърнете фъстъчето топче с шоколадовото тесто добре като съберете краищата на шоколадовото тесто и го запечатате добре около фъстъченото топче.
Поставете така оформената топчеста бисквитка в подготвената тава за печене.
Навлажнете дъното на водна чаша, топнете го в бяла захар и с него натиснете леко всяка топка, за да се получат плоски и озахарени бисквити.
Изпечете ги в предварително загрятата фурна за 8 мин. След изпичане бисквитките трябва да са меки.
След изваждане се охлаждат 5 мин. в тавата, , а след това внимателно се изваждат и се охлаждат върху решетка.
Насладете се с чаша кафе на тези много шоколадови и топящи се в устата бисквити!
Източник
По християнския календар днес е денят на пролетното равноденствие.
Днес ще бъде и първото за тази година слънчево затъмнение.
Не знаех, че човечеството имало и ден на щастието, но е факт - днес бил. (Ние като нация обаче нямаме право да го празнуваме, защото статистически сме били сред най-нещастните. Тюх!)
Оказа се, че днес бил и международния ден на франкофоните. При Мира пък прочетох, че днес бил и международния ден на макарона - е, има логика, нали такова - и на франкофоните...
Та в този ред на празници се подреждам на опашката със собствен личен такъв - годишнина на ей този блог. Четвърта! (Едно такова щастливо ми е, да ме извини статистиката!)
Отбелязвам го като поднасям благодарност на всички вас, които се отбивате тук и давате смисъл на това, което правя!
И с една сладка рецепта, дълго чакана от някои от вас :)
Необходими продукти:
За шоколадовото тесто:
200г брашно
1/2 ч.л. хлябна сода
50 г какао
125 г меко масло
100г бяла захар
100г кафява захар
50 г фъстъчено масло
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
За плънката:
80г пудра захар
120г фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Подгответе си две тави и ги застелете с хартия за печене. Включете фурната и я загрейте на 180 градуса.
Пресейте брашното, какаото, содата и захарта. В друг съд разбийте маслото, захарта и фъстъченото масло.
Добавете към маслената смес яйцето и ванилията и разбъркайте добре до хомогенна смес. Започнете да добавяте на части сухата част от брашното и какаото към маслената като разбърквате внимателно до пълното и усвояване. Трябва да получите меко тесто.
Разделете полученото тесто на 32 топчета.
Фъстъченият пълнеж също оформете на 32 топчета .
Поставете шоколадова топка в дланта си , приплескайте я леко с пръсти и в средата поставете едно фъстъчено топче. Загърнете фъстъчето топче с шоколадовото тесто добре като съберете краищата на шоколадовото тесто и го запечатате добре около фъстъченото топче.
Поставете така оформената топчеста бисквитка в подготвената тава за печене.
Навлажнете дъното на водна чаша, топнете го в бяла захар и с него натиснете леко всяка топка, за да се получат плоски и озахарени бисквити.
Изпечете ги в предварително загрятата фурна за 8 мин. След изпичане бисквитките трябва да са меки.
След изваждане се охлаждат 5 мин. в тавата, , а след това внимателно се изваждат и се охлаждат върху решетка.
Насладете се с чаша кафе на тези много шоколадови и топящи се в устата бисквити!
Източник