сряда, 6 май 2015 г.

Печено агнешко бутче с билки и ментово песто с див чесън

Честит Гергьовден на всички!
Това е първата рецепта с агнешко в блога ми. Причината да няма такива е, че не сме големи почитатели на това месо. Приготвяме го основно за Великден и Гергьовден винаги по стара традиционна рецепта. През останалото време на годината го забравяме.
Обикновено за тези празници се събираме доста хора и винаги месото се приготвя по една и съща рецепта в комплект с традиционната дроб сърма.
Тази година си останахме вкъщи и аз реших да експериментирам, защото вчера на пазара си купих чудесни пресни билки - мента, естрагон, див чесън. Посяла съм си  розмарин, салвия и джоджен, така че просто пърхам от пролетни зелении и билки.
Прочетох доста рецепти в блогове и списания, попаднах на чудесни идеи, но реших да се доверя на себе си и да експериментирам.
Със сигурност не откривам топлата вода с тази рецепта, но наистина съм много доволна от крайния резултат - ароматно и сочно месо със средиземноморски аромат и лек ориенталски намек! Прекрасно е!



Необходими продукти:

1 агнешки бут - 1.8 - 2 кг
сокът от 1 лимон и 1 портокал

За пестото:
3  скилидки чесън
1/2 връзка мента - около 4-5 стръка ( само листата)
1/2 връзка див чесън (наричан още левурда, мечи лук) около 15 -20 листа
2 с.л. натрошени бадеми
50 мл зехтин, сол

4 скилидки чесън, нарязани на пръчици
1 ч.л. канела
150 мл бяло вино, 150мл вода
3 стръка розмарин
сол, черен пипер


Начин на приготвяне:

Мариновайте почистеното и подсушено бутче от предишната вечер в сока от портокала и лимона. Поставете го в здрава торба в хладилника, която може да поразклащате от време навреме, за да се облее месото равномерно.
На сутринта извадете маринованото цитрусово бутче и го натрийте със сол, черен пипер и канела. Направете няколко дълбоки разреза в него. Поставете в дупчиците нарязаните надлъжно скилидки чесън и стръкчета розмарин.
Пригответе пестото като пасирате в кухненски робот пресния див чесън, ментата, зехтина и бадемите.
Намажете обилно бутчето от двете страни с пестото. Ще ви остане известно количество песто - запазате го в хладилника.
Загрейте фурната на 220 градуса на програма грил или горен реотан.
Поставете бутчето в дълбока тавичка, подмазана с олио или зехтин. Запечете месото за 10 минути, от едната страна, обърнете го и го запечете и от другата в много добре загрятата фурна.
Извадете тавичката, добавете виното, водата и сол, ако е нужно.  Покрийте я с алуминиево фолио. Намалете фурната на 170 градуса и печете три часа и половина.
Извадете месото от фурната и го оставете да си почине поне 10 минути.
Преди поднасяне го намажете с останалата част от свежото песто. Нарежете и залейте всяка порция със соса от печеното. Към всяка порция добавете резен лайм или лимон.


Добър апетит!


сряда, 1 април 2015 г.

Супа от коприва

Пролетта дойде и ни поднесе щедро своите зелени дарове. Винаги се възползвам максимално от тях, защото най-вкусни са сезонните зеленчуци и плодове.
 Днес ще ви предложа рецепта за една от най-вкусните пролетни супи - тази с коприва. Може да я приготвите и със спанак, лапад или друго нещо зелено и любимо.
 Няма да ви убеждавам колко полезна е копривата за човешкия организъм - всички сме запознати добре  с това.


Необходими продукти за 4 порции:

1 пликче прясно набрана млада коприва
2 л вода
1 морков
2 скилидки чесън
1 малък домат
1 картоф
2-3 шепи фиде
50 г масло + 2 с.л. олио
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
пресни зелени подправки - джоджен, магданоз
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Измийте добре копривата и отстранете клечиците, ако има такива.
Кипнете водата и пуснете в нея копривата да поври 3-4 мин. заедно с щипка сода. Изключете котлона и оставете копривата вътре да се попари добре докато приготвите останалите зеленчуци.
Обелете картофа и го нарежете на малки кубченца.
Нарежете на същите кубчета и домата.
Накълцайте чесъна и срежете моркова на две. Едната част настържете на дребно ренде - тя ще придаде хубав цвят на супата, а другата нарежете на малки кубченца - те пък ще направят пъстра и красива всяка лъжица със супа :)
Разтопете маслото, прибавете олиото и добавете към тях настъргания морков и чесъна. Разбъркайте бързо докато мазнината се пооцвети в жълто и чесънът поомекне. Прибавете веднага 1 черпак от копривената вода. Добавете картофа и доматите и задушете 5 мин.
През това време отцедете копривата и я накълцайте с остър нож върху дъска.
Прибавете към задушените картофи и домати копривената вода, фидето и солта. Варете още 10 минути и изключете котлона.
( Ако приготвяте супата със спанак или лапад, може да използвате същото количество пилешки бульон.)
От жълтъка и киселото мляко направете застройка. Прибавете към нея с постоянно разбъркване 3-4 черпака от супата и после отново с разбъркване върнете застройката в готовата супа.
За разлика от спанака и лапада копривата е доста по-ароматна и има много приятен вкус. Затова често аз не добавям ароматни треви към тази супа.
Вие е може да поръсите с пресен магданоз или джоджен и да сервирате.
Ние я предпочитаме с натрошено сиренце във всяка купичка. По желание поръсете с черен пипер.


Това е всичко - за около 20 минути ще имате вкусна и полезна супа!
Да ви е сладко!

вторник, 31 март 2015 г.

Суров крем от авокадо, банан и какао

Вчера ви разказах за пълната кошница с плодове и зеленчуци, с която ме изненада  Лидл България. Показах ви и какво приготвих със зеленчуците по поръчка на Мениджър Свежест .
Днес е време за десерта. Отново веган.
Признавам си, че подходих малко скептично и не бях сигурна в крайния резултат, но изненадах сама себе си - децата го харесаха много, мъжете в семейството също. Каква по-добра оценка! Аз пък вече съм стимулирана по-често да приготвям такива десерти у дома, защото освен вкусни, те са и много полезни. Едно от най-големите им достойнства е, че се приготвят изключително бързо.


 Необходими продукти за 3 порции:

1 добре узрял едър банан
1 узряло едро авокадо
1/2 ч.ч. накиснати за няколко часа "златни" стафиди
3 ч.л. тъмно какао
1/2 к.л. канела
1 ч.л. фруктоза
сокът от 2 портокала

Начин на приготвяне:
Сложете стафидите, авокадото и банана в кухненския робот и миксирайте до хомогенна маса. Добавете на части портокаловия сок до желаната консистенция. Накрая прибавете какаото,  канелата и фруктозата и отново миксирайте.
Разпределете готовия крем в чаши и охладете в хладилник за около час. Гарнирайте с парчета портокал.


Добър апетит!

Моите препоръки:
Може да увеличите количеството на стафидите за по-голяма сладост или да използвате други накиснати сушени плодове, за да избегнете добавянето на фруктоза.

понеделник, 30 март 2015 г.

Гриловани зеленчуци със салца и запечен артишок - веган рецепта

Тези дни мениджър Свежест на Лидл ме изненада приятно с пълна кошница плодове и зеленчуци.
Оказа се, че на въпросния мениджър му се хапва нещо свежо, леко и веганско. Мдааа, веганството е добър начин да се поддържаш свеж.
Покрай това събитие се позамислих за разнообразието на рецептите в блога.
Не съм пренебрегнала моите читатели - вегетарианци и вегани и вече съм им предллагала някои  вкусни рецепти. Но винаги може и повече.
Лично аз не съм веган, но е имало периоди, в които съм била само на вегетарианска храна и  съм се чувствала прекрасно.
 Затова идеята за този тип хранене не ми е чужда.
Днешното ми желание бе да приготвя нещо вкусно и да му придам гурме вид.
Дали съм се справила ще прецените вие.
Реших да приготвя за основно ястие запечен артишок със салца и гриловани зеленчуци, а за десерт - суров крем от авокадо, банан и какао, които стриктно да отговарят на веганските изисквания.
Днес ви представям първата рецепта.



 Необходими продукти за 3 порции:

3 картофа
1 патладжан (от дългите)
1 артишок
1 лимон
2 домата
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 скилидки чесън
6-7 черни маслини
1/2 к.л. чесън на прах
1/2 филия хляб, смлян на галета (по желание)
70мл зехтин
сол, черен пипер, сух риган
2-3 зелени пера от пресен чесън или лук

Нарежете патладжана на тънки ленти с дебелина около 3-4 мм и го поставете в подсолена вода за около 20 мин. Обелете картофите и ги нарежете на тънки шайби с дебелина около 2-3 мм.
Пригответе купа със студена вода и изстискайте в нея сока на 1/2  лимон.
Почистете артишока от коравите външни листа. Изрежете горната твърда част на листата. Срежете го на четвъртинки и отстранете мъхестата вътрешна част. Запазете 2 см от дръжката - ядлива е.  Веднага натопете в лимонената вода с  листата нагоре, за да не потъмнее.
Кипнете 1/2 л вода в малка тенджерка изстискайте сока на другата половина от лимона в нея и сложете артишока и листата от чесън във врящата вода. Изведете листата чесън след 1 минута, а артишокът варете 10мин., изключете котлона и го оставете вътре още 7-8 мин.
През това време бланширайте нарязаните картофи в подсолена вряща вода за 3-4 мин. Не превишавайте времето, за да не омекнат прекалено. Това зависи и от сорта на картофите- трябва да ги извадите, когато са полусурови.
В малка купичка или чашка сипете зехтина, добавете 1к. л. сол,  1/2 к.л. чесън на прах и 1/2 ч.л. сух риган. Разбъркайте добре докато се поразтвори солта.
Загрейте грил тигана на котлона. С помощта на четка намажете лентите патладжан с овкусения зехтин от едната страна и ги запечете. Намажете и от другата страна и ги обърнете. Поставете готовия грилован патладжан в топъл съд под капак. След него по същия начин с намазване запечете на грил тигана и картофите.


Пригответе салцата по следния начин.
Почистените чушки нарежете на малки еднакви парченца. Почистете домата от воднистите части и семето, отцедете добре и също нарежете на малки парченца. Накълцайте чесъна.  Обезкостете маслините и ги нарежете. Ако ви е останал от овкусения зехтин, сипете от него в малък тиган, загрейте го на средна температура и прибавете доматите. Не ги гответе дълго - само докато променят цвета си и леко омекнат. Добавете чесъна и разбъркайте добре. Гответе 3 мин. и добавете чушките. Гответе с разбъркване до леко омекване. Целта е зеленчуците да останат леко хрупкави. Накрая добавете маслините, разбъркайте, овкусете със сол, черен пипер и малко сух риган.
Сложете артишока в малка тавичка върху хартия за печене, полейте с малко зехтин, посолете леко и запечете във фурната на 200 градуса за 6-7 мин.
През това време аранжирайте ястието по следния начин. На дъното на порционна чиния или плато подредете като цвете кръгчета гриловани картофи. Върху тях завийте в кръг две парчета грилован патладжан. На дъното на оформения кръг поставете още картофи. С помощта на листо от чесън завържете двете ленти патладжан. Най- отгоре сложете няколко лъжици салца.
 Поставете върху всяко напълнено кръгче четвъртинка запечен артишок и сложете върху него лъжичка от салцата. Поръсете с малко черен пипер.


По желание може да запечете малко галета в леко намаслен тиган и да поръсите готовото ястие  с трохите от нея.
Украсете с пресен риган. Добър апетит .
Благодаря на мениджър Свежест от Лидл, че ме провокира за тази рецепта  с чудесния си подарък-изненада.




сряда, 25 март 2015 г.

Скалички

Колкото и популярен десерт да е това и много хора от моето поколение да го помнят още от детските си години, аз като дете не го познавах. Мама не го е приготвяла  у дома, нито пък аз на моето семейство до преди няколко дни.
Но,  когато видях рецептите и чудесните презентациите на този толкова вкусен и лесен десерт при Кокона и Ил, не можах да издържа и ги приготвих.
За два дни три пъти!
 Още при първия път станаха чудесни, но исках да ги изпробвам и с други съставки.
Така че днес всъщност тук ще ви представя две рецепти - първата много шоколадова с изразен вкус на кафе, която стана фаворит на мъжката част и другата - с кандирани портокалови корички и ром, която е абсолютен мой фаворит.



Първи вариант - с шоколад и кафе

Необходими продукти:

300г бисквити (чаени или Еверест) - аз използвах чаени с мед и масло
120г стопено масло
100г шоколад с цели лешници
3 с. л . какао
3 с.л. пудра захар
1/2 к. л. канела
100 черен шоколад за заливка + 1ч.л. олио
4-5 с.л. силно еспресо
захарни пръчици за украса


Втори вариант - с кандирани портокалови корички и алкохол

Необходими продукти:

300г бисквити Еверест с орехи
130г стопено масло
60 г смлени орехи
2 с.л. какао
3с.л. пудра захар
2 с.л. кандирани портокалови корички, накиснати за около час в
3 с.л. алкохол - уиски, бял ром
100г шоколад за заливане + 1ч.л. олио
още малко кандирани корички за украса


Приготвянето и на двата вида скалички става по идентичен начин.
 Бисквитите се смилат на едри трохи в робот или се счукват под фолио.
Шоколадът също се смила в робот или се настъргва. Прехвърля се заедно с трохите  в дълбок съд и към тях се прибавят пресятото какао, пресятата пудра захар и канелата. Накрая добавяме стопеното и охладено масло и с ръце смесваме добре всички съставки. В първия случай накрая добавяме кафето, а във втория(без канела) - алкохола и коричките.
Трябва да получите маслени трохи.
 От тях с ръце оформете скаличките. От това количество ще получите 8-9 бр.
Стопете шоколада на водна баня и добавете за блясък и по-течна консистенция към него олиото. С помощта на чаена лъжичка облейте с шоколад всяка скаличка.
 Поръсете със захарни пръчици или захаросани цитрусови корички.
 Оставете готовите скалички на хладно за една нощ (ако това е възможно) и сервирайте на нетърпеливите домашни любимци.



Моите забележки:  Този десерт е от онези, които разкриват своите най-добри качества на следващия ден, защото е необходимо време всички съставки да се споят добре и да поемат ароматите си.
 Това зависи в голяма степен от вида на бисквитите, които ще изберете. По-твърдите бисквити поемат маслото и ароматите по-дълго време, затова, ако сте по-нетърпеливи, изберете по-ронливи и меки бисквити.(Чаените бисквити с мед и масло са по-твърди от ореховите бисквити "Еверест").
Можете да приготвите скаличките и за детско парти като им придадете форма на животинки, като тези таралежчета по-долу. В такъв случай изключете кафето и алкохола от рецептата и ги заместете със съответното количество прясно мляко или сметана.


Може да увеличите количеството на ядките до 100г и вместо орехи да използвате бадеми. Във всички случаи ще ви бъде много вкусно. И калорично, за да сме честни! :)
 Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...