вторник, 13 октомври 2015 г.

Тирамису с тиква

  Бях планирала следващата публикация в блога да е  рецепта на основно ястие, но взех че направих, снимах и показах това тирамису на няколко места и ме помолиха за рецептата.
 Така че, драги приятели, пак десерт. Но, мнооого вкусен! И лесен!
 Дъщеря ми го определи като божествен и уникален!



 Този сладкиш бе пълна импровизация, базирана на наличните продукти в хладилника. Както знаете,  у дома тиквата е на почит и я експлоатирам успешно в сладък и солен вариант през цялата година, защото имам навика да варя и замразявам. Тази тук обаче кротко си отлежаваше втори ден като остатък от материала за едни тиквени сладки, които правих. Тук е момента да отбележа, ако не сте ги опитвали, да поправите веднага този пропуск, защото,  освен лесни за приготвяне , те са от онези вкусни сладки, които се топят в устата.
Та, ето и рецептата за днешния десерт!

Необходими продукти за 6-8 порции:

24 бр. бишкоти савоярди
250 мл силно еспресо
1с.л. захар(или повече, според вашия вкус)
3-4  с.л. ароматно уиски, (бърбън или някое по-отлежало по възможност)

За тиквения слой:

250 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
400 г сварена (на пара) и пюрирана тиква
4-5 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче

За горния слой:

250г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
3-4 с.л. пудра захар
3 с.л. от същото уиски


Начин на приготвяне:

Пригответе тиквената смес като в кухненски робот разбиете тиквата заедно със захарта, подправките и сметаната. Накрая прибавете маскарпонето и разбийте и него за кратко на ниска скорост.

Прибавете захарта и алкохола в горещото еспресо и разбъркайте до стопяване на захарта. Излейте сместа в по-разлат съд, за да може удобно да топите бишкотите.
Пригответе си подходящ съд , в който ще наредите тирамисуто (аз използвах квадратна тавичка с размер на стената 22см.
Топвайте бишкотите в алкохолното еспресо от всички страни и редете на дъното на тавичката, като оставяте малко разстояние между тях. Ако използвате тавичка със същите размери като моята, за долния ред ще ви трябват точно 12 бишкоти. Разпределете половината от тиквения крем върху първия ред бишкоти. Подредете отгоре останалите бишкоти по същия начин - натопени в алкохолно кафе, на леко разстояние една от друга и върху тях разпределете останалия крем.
Покрийте тавичката със свежо фолио и я приберете в хладилника.


За горния слой разбийте с миксер или в робот сметаната заедно със захарта и алкохола на гъст крем. Прехвърлете в купа и добавете на части маскарпонето като бъркате с шпатула докато се получи хомогенна не много гъста смес. Прехвърлете сместа в пош с подходящ накрайник, извадете тавичката от хладилника и шприцовайте белия слой равомерно върху тиквения слой. Покрийте отново със свежо фолио и приберете  в хладилника най-добре за една нощ, за да поеме сладкишът всички аромати.
Преди поднасяне поръсете тирамисуто равномерно с качествено какао.


Наслаждавайте се!

Моите препоръки:
Тиквата може да изпечете във фурната или да сварите със съвсем малко вода.
Тъй като тиквеното пюре дава плътността на първия слой крем, мисля, че може да се добави и по-голямо количество от нея.
Не разбивайте маскарпонето за белия слой с миксер или робот - ще се втечни и кремът ще стане много рядък. Това няма да се отрази на вкуса, но формата ще пострада :)
Ако не разполагате с уиски, може да добавите какаов или кафеен ликьор, като в този случай не е необходимо да добавяте захар. Може да направите сладкиша по-висок като наредите още един слой бишкоти, но тогава трябва да увеличите количеството на тиквената смес и съответно на количеството кафе за натопяване на бишкотите.
Ако приготвяте сладкиша за деца, трябва да пропуснете алкохола и кафето, но, като се замисля, по-добре не го правете :) Направете за децата ванилов крем.
Тирамисуто не е много подходящо за нарязване и поднасяне в правилни парчета(като торта или кекс например), заради креместата си структура, така че грабвайте по една лъжица и нападайте.

събота, 10 октомври 2015 г.

Лимецови питки с маслини и риган



     
         Вдъхновение за днешната рецепта ми дадоха чудесните продукти , които получих от Farmhopping. Екипът им беше изключително любезен и намери начин продуктите да стигнат до мен, макар  услугата на този етап да е активна само за София.
  Аз съм от хората, които са имали щастливо детство. Това в голяма степен е така, защото  всички възможни училищни ваканции прекарвах при баба и дядо на село. Те ме научиха да познавам природата, земята, билките, да обичам и уважавам животните и най-вече да ценя благодатния, но и тежък селски труд. Благодарна съм им затова!
 Познавам вкуса на истинската храна - на козето масло и сирене, на овчия кашкавал и мляко, на супата и яхнията, приготвени с домашно пиле или кокошка, на нерафинираното орехово масло, на кехлибарения чист акациев мед, на семплата и така вкусна селска храна.
 Страната ни винаги е била земеделска земя и в това е нейният потенциал, който за голямо съжаление остава неизползван, несубсидиран, неразвит,  недооценен и неприоритетен за държавата.
Силно се надявам инициативата на Farmhopping  малки ферми от чисти райони да имат достъп до собствен пазар и сами да предлагат продуктите си и да определят цените им да има успех, а ние да имаме достъп до чисти качествени продукти на достъпни цени. Чистата и здравословна храна е жизнено необходима в днешния стресов, замърсен свят, в който все по-често, купеното от супермаркета крие много неизвестни.
 Силно се надявам и фермерите от малките стопанства да подходят отговорно и тази инициатива да им даде тласък за развитие.
 От любопитство си поръчах  какаов чай с канела и джинджифил, който се оказа невероятно вкусен, релаксиращ и умиротворяващ в студените есенни вечери.


    С най-голямо нетърпение обаче очаквах пълнозърнестото брашно от едрозърнест лимец, смляно в каменна мелница и ръчно месения кашкавал на екоферма Палакария.
 Досега не бях използвала брашно от лимец в печива и бях любопитна за крайния резултат. Реших да приготвя содени питки с лимец, маслини и риган, които да могат да се използват и като здравословни сандвичи с кашкавал и домат, пъхнати в ученическата раница.
 Много съм доволна от резултата, вкусът на лимеца е прекрасен, което в комбинация със полезните му за организма свойства го прави наистина една супер храна.
Дъщеря ми също оцени високо лимецовите питки, затова споделям и рецептата.

Необходими продукти:

250г бяло брашно (+, -)
250г пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец
100г фини овесени ядки (или леко смлени)
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сух риган
1ч.л. сол
40г  краве масло
80г нарязани маслини
500 мл гъст айрян

Начин на приготвяне:

Смесете двата вида брашно с овесените ядки, содата, солта и сухия риган и разбъркайте добре. С пръсти втрийте маслото към сухата смес, докато се усвои напълно. Добавете маслините и айряна на части и разбъркайте добре с лъжица или шпатула до получаването на влажно тесто. Набрашнете кухненския плот или силиконова подложка с брашно и прехвърлете там тестото. Не го месете много - само колкото да се смесят съставките. Нарежете тестото с нож (пластмасов) на 9 равни части и с помощта на ножа оваляйте всяка една в брашно. Пренесете набрашнените топки върху тавичка, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса (с вентилатор). Върху всяка топка с остър набрашнен нож направете срезове във формата на кръст. Изпечете питките за около 25-30 минути. Охладете добре, особено, ако ще ги използвате за сандвич.




Ръчно месеният кашкавал на екоферма "Палакария" заслужава особено внимание заради страхотния си вкус и високо качество и лично аз ще си поръчвам от него отново. Той бе перфектният пълнеж на моите лимецови питки заедно с няколко резена домат и стръкчета пресен риган..


Добър апетит!

вторник, 6 октомври 2015 г.

Ментов сладкиш Нанаимо

   Преди няколко дни получих една покана за гостуване, която много ме зарадва и малко ме притесни. Зарадва ме, защото човекът, който ми я изпрати, е "високата летва" във фудстайлинга в българското кулинарно блог пространство и  е едно от моите големи вдъхновения. Точно това и ме притесни, защото и идея си нямах с какво да гостувам на това красиво, стилно и пристрастяващо място.
 Всички вече сте се досетили, че моята домакиня днес се казва Ева Тонева - талантлив фотограф, стилист с изключително точно чувство за мярка и стил и безспорно вдъхновяващ кулинар. Тя е креативен творец и художник по душа. Виртуално от няколко години в нейно лице аз общувам с един внимателен, скромен, добър и позитивен човек.
Благодаря ти за поканата и търпението, Ева! За мен е чест и удоволствие да бъда твой гост. Надявам се някой ден да си гостуваме и "на живо".
И аз като Зори се колебаех между няколко рецепти.  В крайна сметка избрах този ментов сладкиш, който обаче не можах да снимам както подобава. Но всеки, който иска да достави удоволствие на сетивата си,  винаги може да разгледа красивите и прецизно композирани снимки на Ева Love И да опита проверените и рецепти, защото освен красива при Ева храната е и доказано много вкусна.




Необходими продукти:

За основата:

50 г пудра захар
5 с.л. какао 
120г   масло 
1 разбито яйце
110 г натрошени бисквити
80 г  кокосови стърготини 
60 г смлени или ситно нарязани орехи 
1 капка ментово масло

За ментовия пълнеж:

2 ч. чаши пудра захар (около 300г)
120г меко масло
3 супени лъжици мляко (45 мл) или течна сладкарска сметана
2 с. л. сух ванилов пудинг на Д-р Йоткер
1 капка ментово масло
1 с.л. ментов сироп
6-7 пресни листа от мента
  

За  шоколадова глазура:  
150 г шоколад
2 чаени лъжички олио (10 мл)
1 капка ментово масло


Начин на приготвяне:

 За приготвяне на основата на слаб огън разтопете  на водна баня захарта, какаото и маслото в малка тенджерка и бъркайте до стопяване на захарта. Добавете капката ментово масло и разбъркайте много добре. При непрекъснато бъркане с бъркалка добавете разбитото яйце и не спирайте да бъркате още минута-две. Дръпнете от огъня, охладете леко и добавете натрошените бисквити, какаото, кокоса и ядките.
Покрийте дъното и стените на квадратна форма с дължина на страната 20-22 см с хартия за печене, така че хартията да виси навън. (Това ще ви помогне да извадите готовия сладкиш по-късно и да го нарежете добре.)  Изсипете  сместа  за основата и притиснете с валяче или с пръсти много добре към дъното. Охладете в хладилник за 30 минути.

Ментовия пълнеж пригответе по следния начин:
 В кана на робот или с пасатор блендирайте  пудрата захар, маслото, млякото, сухия пудинг, сиропа от мента и ментовото масло. Накрая добавете листата от мента и блендирайте пак. Изсипете масления ментов крем равномерно върху охладената основа и приберете в хладилника..
За глазурата разтопете  парченцата шоколад и олиото на водна баня, добавете ментовото масло и разбъркайте. Охладете до стайна температура. Разстелете равномерно върху ментовия крем. Оставете да престои една нощ в хладилника, ако има възможност. 
Нарежете сладкиша с топъл сух нож на квадрати или правоъгълници.




Моите забележки :
Не използвайте повече ментово масло от посоченото - то е силно ароматно етерично масло и трябва да се дозира прецизно. 
Ако нямате ментов сироп, който ще даде необходимия зелен цвят на масления крем, може да използвате малко зелена сладкарска боя или да добавите още 5-6 листенца прясна мента в крема.
Ако ви притеснява степента на сготвяне на яйцето в основата, може да процедирате и по следния начин: 
 След като стопите на водна баня какаото, маслото, ментовото масло и захарта, отдръпнете от огъня, охладете леко и тогава добавете разбитото сурово яйце и останалите съставки. Притиснете сместа към дъното на тавичката и печете на 180 градуса около 8 минути. Охладете и процедирайте по същия начин с рецептата.
Приготвях няколко пъти тази рецепта. На снимките тук основата съм приготвила без яйце, но това я прави по-ронлива. Добавката на яйцето ще даде добре оформен равномерен пласт, който се реже лесно и ще се отрази по-добре върху външния вид на сладкиша.
Ментово масло може да закупите от всяка аптека, както и онлайн от Фрамар например. Цената му е достъпна - около 3 лв. То е етерично масло, затова има различни приложения и никога не е излишно да разполагате с него в своя дом.

Адаптирано от: HERSHEY'S kitchens

вторник, 8 септември 2015 г.

Бързо ябълково руло

 Това е една от рецептите, при които резултатът е обратно пропорционален на времето и продуктите, с които се приготвя. Много лесен, изключително вкусен и бърз сладкиш. Приготвям го много често, особено есенно време, когато мога да съчетая в плънката няколко сорта ябълки за по-богат аромат. Рецептата е на  Весичка  и мисля, че трябва да бъде споделяна по-често. Аз направих някои промени, съобразени с нашите вкусове и ви предлагам непременно да я опитате .



Необходими продукти:

За тестото:

4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. олио
1 ванилия

За плънката:

3-4 по-едри ябълки
1ч.л. канела,
захар за поръсване
1 ч.ч. смлени орехи


Начин на приготвяне:

Застелете правоъгълната тавичка на фурната ви (те са общо взето стандартни) с хартия за печене.
Почистете ябълките и ги настържете на средно ренде. Изсипете ябълковата смес равномерно върху хартията за печене и я поръсете с канела и захар на вкус. Най-отгоре поръсете със смлените орехи.
Разбийте яйцата със захарта докато утроят обема си. Прибавете олиото, пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Изсипете пандишпановата смес внимателно и равномерно върху настърганите ябълки. Загладете и оформете краищата с лъжица.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 мин - докато порозовее отгоре. Не го препичайте,  тестото трябва да е еластично. 
Извадете от фурната и обърнете върху чиста хавлия или кърпа с помощта на по-голяма дървена дъска, която трябва да "залепите" към тавичката и да обърнете. Става много лесно. Използвайте изолиращи ръкавици, за да не се изгорите.
Отлепете внимателно хартията за печене. Може да използвате остър кухненски нож, ако има залепнала плънка по нея. С помощта на кърпата(хавлията) завийте внимателно на стегнато руло откъм широката част. Прехвърлете рулото в подходящ съд и охладете. 
Поднесете го, поръсено с пудра захар.


петък, 4 септември 2015 г.

Шоколадово руло със смокини и орехов крем

Отива си и това лято - мокро, горещо, облачно, необятно, синьо и прекрасно. Изпратих щъркелите в любимия Несебър, радвах се на топлия пясък и красивия бряг, срещнах се с прекрасни приятели. Душата ми все още се усмихва..... Благодарна съм за всеки миг !
  След дългото неготвене и  мързелуване беше време да приготвя нещо по-така. Това руло подслади една прекрасна вечер с любими приятели. И макар че нашият национален отбор ни донесе горчив привкус със загубата си от Норвегия, това богато на вкус руло ни остави усещане за сладост и удоволствие.


Необходими продукти за 8- 10 порции:

За тестото:



  • 150 мл леко затоплено прясно мляко
  • 375 грама брашно
  • 7 грама суха мая
  • 2 супени лъжици какао
  • 100г меко краве масло
  • 70 грама пудра захар
  • 1 жълтък
  • 8 средни смокини, нарязани на половина

  • За намазване:

  • 1 жълтък плюс ½ ч.л. мляко, набързо
  • 1 супена лъжица маково семе и малко пудра захар
За плънката:

100г масло на стайна температура
80г пудра захар
80г смлени орехи
1 жълтък
8 смокини от сладко , нарязани на парченца или 8 накиснати предварително в топла вода смокини (най-ароматно става със сладко от зелени смокини)
Начин на приготвяне:

Разтворете  маята в хладкото мляко и разбъркайте внимателно с 1 чаена лъжичка от пудрата захар. Оставете настрана  за 10 минути да шупне, докато  подготвите останалите съставки.
Поставете брашното, какаото, маслото и пудрата захар в  кухненски робот. Пулсирайте около 10 секунди, или докато сместа заприлича на пясък.
Прехвърлете сместа в голяма купа, добавете жълтъка и млечната смес с маята. Разбъркайте с пръсти, след това преместете тестото върху чиста работна повърхност и месете в продължение на 8 минути. Може да замесите тестото и в кухненски робот или в машина за хляб.
Поставете тестото обратно в купата, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло място, докато удвои  размера си.
Пригответе плънката като смесите добре всички съставки с вилица или в кухненски робот. Приберете я в хладилник до момента, в който ще я използвате.
Извадете втасалото тесто и оформете на еднометров  фитил. Разточете с точилка като преобръщате фитила, докато получите правоъгълник с ширина около 14 -15 см  и дебелина около 4 - 5 мм.
Покрийте дъното на  форма за печене с размер 23-24см с хартия за печене и намажете страните и дъното  с масло. 
Върху разточения правоъгълник нанесете плънката  и поставете парчетата смокини равномерно. Завийте рулото стегнато, за да не останат въздушни джобове вътре.
Вземете единия край на рулото и и го завийте на спирала като започнете от средата на формата за печене. При завиването на спиралата оставете около сантиметър между страните - там ще поставите смокините.
Разполовете смокините и ги подредете в празнинките на рулото. Преди печене сладкишът ви трябва да изглежда ето така.



Може да поставите смокини и само във вътрешната част на спиралата.
Сложете рулото да втаса на топло място за около час или докато удвои обема си. Намажете повърхността му с разбитияс млякото жълтък и поръсете с маковите семена.
Изпечете рулото в предварително загрята на 170-180 градуса фурна за около 40 мин. Направете теста с дървеното шишче - ако не залепва нищо по него, сладкишът е готов.

Извадете сладкиша, покрийте с чиста кърпа и го охладете напълно. Това е много важно за крайния резултат.
Преди поднасяне можете да поръсите с малко пудра захар.


Добър апетит!

Моите препоръки:  

Тъй като тестото не е много сладко, може да добавите още малко захар или смокини към плънката по ваш вкус. Също така, ако сте любители на по-силните аромати, може да добавите малко ванилия, портокалова кора или канела, макар че така  естественият аромат на смокините ще се загуби. Ако ползвате сухи смокини, накиснете ги в ром или друг ароматен алкохол. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...